
Sağlık fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak ‘iyi halde olma’ durumudur. Dünya çapındaki ölümlerin %63’ünü bulaşıcı olmayan hastalıklar oluşturmaktadır. Bu hastalıklar kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanserler ve solunum yolu hastalıklarıdır.
Masa başı çalışanlarda sağlıklı beslenme davranışlarına bilimsel bakış
Yeterli ve dengeli beslenme; mevcut sağlığın korunmasında, hastalık durumunda hastalığın tedavi süresinin kısaltılmasında ve hastalıkların önlenmesinde önemli rol almaktadır.
Masa başı çalışan kişilerde artan stres, sağlıksız beslenme davranışları ve azalmış fiziksel aktivite seviyeleri sonucunda sağlık riskleri artmaktadır. Dünya çapında yapılan çalışmalarda da bu durum kanıtlanmıştır. Örneğin 2018 yılında yapılan bir çalışmada, ofis çalışanlarında masa başı çalışma süreleri yıl olarak arttıkça bireylerin metabolik sendrom riskinin de arttığı görülmüştür. Ayrıca diyet kalitesinin incelendiği başka bir çalışmada,
beslenme örüntüsünün kalitesi düştükçe, kronik hastalıklara bağlı ölüm nedenin arttığı ortaya çıkmıştır.
Çalışanların daha sağlıklı olması ve dolayısıyla şirketin sağlık giderlerinin azalması için kurumsal beslenme danışmanlığı hizmeti alınmalıdır. Böylece, çalışanlarla yapılan düzenli görüşmeler ve çalışanlarınıza özel beslenme programları ile çalışanlarınız daha motive olup firmanıza karşı aidiyet duygularını pekiştirir.
Ayrıca vardiyalı çalışan, kronik rahatsızlığı olan ve özel sebepleri olan çalışanlarda (hamilelik, emziklilik vb.) kurumsal beslenme danışmanlığı hizmeti ile kişiye özel uygun ve sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları oluşturulmaktadır.
Masa başı çalışanlarda psikolojik duruma bilimsel bakış
Günümüzde iş dünyasında çalışanların psikolojik sağlığı, performanslarını doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Araştırmalar, çalışanların genel psikolojik refahının iş performansıyla güçlü bir ilişki içinde olduğunu göstermektedir. 87,634 katılımcıyla gerçekleştirilen bir meta-analizde, depresyon, anksiyete ve yorgunluk gibi psikolojik sorunların iş performansını olumsuz etkilediği bulunmuştur. Çalışanların ruhsal sağlığı ne kadar iyiyse, işteki verimleri de o kadar yüksek olmaktadır.
Kurumsal psikolojik danışmanlık, şirket çalışanlarının genel yaşam kalitesini artırarak en yüksek verim ile çalışmalarını sağlamayı hedeflemektedir. Çalışan mutluluğunun şirketin satış ve büyümesine olumlu etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sadece maddi değil, manevi ihtiyaçları karşılanan bireyler işlerinde daha başarılı olmakta ve performanslarını artırmaktadır. Bu nedenle, kurumsal psikologlar hem bireysel hem de kurumsal açıdan verimliliği artırmak amacıyla çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Avustralya’da yapılan bir araştırma, psikolojik sıkıntının yüksek olduğu çalışanların %50’ye kadar üretkenlik kaybı yaşadığını göstermektedir. Bu olumsuz etkilerin önüne geçmek için firmalar erken teşhis, stres yönetimi ve psikolojik destek gibi yöntemlere başvurmaktadır. Araştırmalar bu tür desteğin çalışan mutluluğunu artırdığını ve iş verimliliğine katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Kurumsal psikologlar, çalışanların zihinsel refahını artırmaya yönelik kapsamlı müdahaleler sunmaktadır. İşe alım süreçlerinde kişilik analizleri yaparak, doğru adayların belirlenmesine yardımcı olup çalışanların gelişim ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları planlamaktadır. Ayrıca, bireysel psikolojik destek sağlayarak, çalışanların iş yerindeki stres ve sorunlarla başa çıkmalarına destek vermektedirler. Yapılan çalışmalar bu müdahalelerin
sadece bireysel refahı değil, aynı zamanda kurumsal verimliliği artırdığını kanıtlamıştır.
Daha mutlu, sağlıklı çalışanlar; daha az sağlık gideri; daha az iş kazası riski için bize ulaşabilirsiniz.
KAYNAKLAR
- Ofis Çalışanlarında Metabolik Sendrom, Turk J Cardiovasc Nurs 2018;9(19):50–57
- Diet Quality – What is it and does it matter? Annika Wirt and Clare E. Collins, Public Health Nutrition, 2009
- Kim D., Park S., Yang D.,The relationship between obesity and health-related quality of life of office workers, Journal of Physical Therapy Science, 2015
- Nishitani N, Sakakibara H, Akiyama İ, Eating behavior related to obesity and ob stress in male apanese workers, Nutrition 25(1):45-50, 2009
- Stress, work and mental health: a global perspective. Acta Neuropsychiatrica, 15(10)
- Organizational Climate, Occupational Stress, and Employee Mental Health. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 53(1), 34–42. (Arnetz, B. B., Lucas, T., & Arnetz, J. E. (2011).
- Relationships between psychological, physical, and behavioural health and work performance: A review and meta-analysis. Work & Stress, 25(3), 185–204. Ford, M. T., Cerasoli, C. P., Higgins, J. A., & Decesare, A. L. (2011).
- Cocker, F., Martin, A., Scott, J., Venn A., Sanderson, K., (2013) Psychological Distress, Related Work Attendance, and Productivity Loss in Small-to-Medium Enterprise International Journal of Environmental Research and Public Health. 10(10). 5062-5082.
Referanslarımız

